Jan 4, 2010

Masih Ada Masa

Tahniah kepada KDN kerana telah mengambil langkah sewajarnya untuk memfailkan rayuan di mahkamah rayuan berkenaan keputusan mahkamah tinggi yang membenarkan perkataan Allah digunakan sebagai makna Tuhan Bapa oleh masyarakat kristian. KDN juga akan memfailkan rayuan menghalang keputusan mahkamah tinggi itu dilaksanakan sementara menunggu keputusan mahkamah rayuan.


YAB Dato Seri Mohd Najib juga telah memaklumkan bahawa beliau akan mengadap KDYMM Yang Dipertuan Agong untuk menyembah maklum dan juga mungkin memberi taklimat kepada Majlis Raja-raja sekiranya diperlukan. YAB Tan Sri Muhyiddin juga telah meminta semua rakyat supaya memberi kepercayaan kepada kerajaan dalam menangani isu berkaitan perkataan Allah ini.

Namun apa yang dikesalkan ialah perkara ini telah pun berlarutan selama hampir dua tahun tetapi tidak ada sebarang tindakan pro akti yang dilakukan oleh pihak kerajaaan. Sepatutnya kerajaan melalui agensi berkaitan seperti risik dan sebagainya tentu maklum mengenai keresahan umat Islam sekiranya perkataan Allah dibenarkan digunakan oleh agama lain. Pelbagai pendapat telah pun diberikan apabila perkara in dibawa ke mahkamah Tinggi. Sebagai kerajaan yang bertanggungjawab sepatutnya satu bentuk siasatan menyeluruh telah dibuat dan satu keputusan yang terbaik sepatutnya dicadangkan supaya ianya tidak menjadi tidak terkawal sperti ini.

Keputusan Majlis fatwa Kebangsaan serta larangan Menteri berkaitan pada tahun 1980an serta larangan dalam enakmen negeri cukup untuk memberi kerajaan segala fakta yang berkaitan agar perkara ini diselesaikan diluar mahkamah. Ini lebih baik dari mahkamah membuat keputusan dan akhirnya masyarakat menjadi tidak tenteram dan bergolak. Tidak ada sesiapapun yang boleh memberi jaminan sekiranya keputusan tersebut berpihak pada kerajaan maka tidak akan ada tunjuk perasaan dari pengikut agama Kristian.

Seterusnya mana mungkin sebagai kerajaan yang bertanggungjawab menegakan Islam sebagai agama rasmi boleh terlalai dan membiarkan isu sepenting ini dibicarakan dan diadili oleh seorang hakim yang bukan beragama Islam. mana mungkin beliau dapat memahami sejauh mana kepentingan dan kesucian perkara ini kepad umat Islam. Perkara tidak sepatutnya berlaku dan siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya keputusan mahkamah rayuan juga tidak berpihak kepada umat Islam? Adakah Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri atau Menteri Dalam Negeri atau Menteri berkaitan Agama atau sesiapa sahaja akan mengambil tanggungjawab ini atau ianya akan dijawab dengan pelbagai alasan yang hanya akan menimbulkan lebih kemarahan umat islam kepada kerajaan yang ada pada hari ini.

Oleh yang demikian saya menyeru kepimpinan kerajan yang ada pada hari ini lebih kepada bercakap serupa bikin dan mendengar pandangan, nasihat, rintihan dan keluhan rakyat terutamanya yang disampaikan oleh pemimpin bawahan parti yang marhean seperti di cawangan dan bahagian yang setiap hari berhadapan dengan deyut nadi rakyat dan bukannya syok sendiri berada disinggahsana dengan hanya mengeluarkan arahan dan amaran sepanjang masa tanpa tindakan...

No comments:

Post a Comment